ARTICLES
AVANTAJ LA ANGAJARE
CunoaÅŸterea unei limbi străine creÅŸte ÅŸansele unui candidat la angajare, în contextul în care multe dintre companiile din România au parteneri sau clienÅ£i străini. În plus, nu trebuie ignorat faptul că pentru a putea studia în străinătate sau a citi cărÅ£i de specialitate netraduse în română, este vital să stăpâniÅ£i o limbă de circulaÅ£ie internaÅ£ională.
Cel puÅ£in o limbă străină este absolut necesară pentru angajare, cu atât mai mult cu cât ne dorim să evoluăm ierarhic ÅŸi vrem să nu ne limităm doar la poziÅ£iile de începători. Marius Bălăşoiu, trainer în cadrul echipei For People, explică faptul că afacerile oricărei firme, românească sau nu, presupun contactul cu o serie de parteneri din alte ţări ale lumii. „Ca să putem avea pretenÅ£ia unei evoluÅ£ii în carieră, este vital să stăpânim o limbă străină, de preferat, una de circulaÅ£ie internaÅ£ională", sus¬Å£ine Bălăşoiu.
În plus, trebuie să Å£inem cont că educaÅ£ia care poate fi definitorie unei cariere a început să se facă ÅŸi în alte limbi decât româna. Bune exemple sunt programele de MBA sau cărÅ£ile de specialitate netraduse în română. „Nu cred că există un manager de succes care să nu fi citit măcar în diagonală o carte de management scrisă în altă limbă. Mai mult, ÅŸcolile de management s-au dezvoltat în ţări în care limba de circulaÅ£ie este alta. Dacă s-ar fi dezvoltat în România, s-ar fi numit gospodărie sau gestionare ÅŸi nu management", completează Bălăşoiu.
Germana, la mare căutare
Limba engleză este pe departe cea care nu trebuie să lipsească din CV. De preferat, ar fi ca ea să fie însoÅ£ită de cel puÅ£in alta, deoarece astfel poate un candidat să se diferenÅ£ieze de altul la un interviu. „Pe lângă engleză, apar ÅŸi alte limbi străine care Å£in fie de domeniu, fie de prezenÅ£a preponderentă a unor investitori în diferite zone ale ţării. Astfel, în zona Banatului, este mult mai utilă limba italiană. Limba germană este una foarte căutată, datorită prezenÅ£ei unui număr important de investitori din Germania. Din păcate, limba franceză a pierdut mult din importanţă", precizează Marius Bălăşoiu.
Diplomele care atestă cunoaÅŸterea unor limbi străine nu sunt extrem de relevante pentru un angajator, deoarece el preferă să-l supună la un test pe candidat. „Este mult mai important ca persoana care solicită angajarea să poată demonstra nivelul de cunoÅŸtinÅ£e al limbii străine respective, chiar în timpul interviului de angajare. Din nefericire, am întâlnit persoane care prezentau diplome de absolvire a unor cursuri de limbi străine ÅŸi care nu puteau lega nici măcar două cuvinte în limba pe care se presupunea că o stăpânesc", spune Bălăşoiu, care consideră că teste precum TOEFL sau Cambridge sunt relevante.
Sursa: Romania Libera – 11.04.2011